Investeringen

Vastgoed in Spanje als investering

Zoals men weet is het investeren in vastgoed een interessante rendabele optie. Vooral de laatste jaren is het investeren in vastgoed in Spanje steeds aantrekkelijker geworden.

Hieronder hebben wij een aantal factoren samengevat waarom dit de laatste jaren een populaire keuze is geworden voor investeerders.

 

  • From Spaanse woningmarkt. Sinds of crisis in 2007 zijn de huizenprijzen alweer een aantal jaar op een normaal niveau. De afgelopen 5 jaar was er zelfs sprake van een flinke groei in de vraagprijzen. Mede dankzij de stijgende vraag naar huizen steeg het verwachte rendement ook. Door of coronacrisis hebben er wel wat wijzigingen plaatsgevonden. Tussen maart in juni zijn de prijzen van koopwoningen met gemiddeld 6.1% gedaald. Gelukkig zijn deze daarna snel hersteld en de verwachting is dat deze prijzen de aankomende jaren tot ongeveer 2022 zich weer herstellen tot op de nulgrens. Dit omdat er aan de ene kant geen woningtekort is in Spanje, maar aan de andere kant er toch de vraag naar huizen vanuit het buitenland groot blijft. (From huizenprijzen liggen tov

 

  • De lage hypotheekrente. Met een hypotheekrente tussen of 1.5% in 2% is het risic van de investering zeer klein. Door de lage maandlasten wordt er in het meest van de gevallen gekozen voor een hypotheek, zelfs in het geval van genoeg eigen vermogen.

 

  • Verhuur. Ook de huurprijzen zijn sterk gedaald in 2020. De huurprijzen waren de afgelopen 5 jaar flink gestegen. Deze hoge prijzen moesten weer omlaag, omdat, zoals we net al bespraken er geen sprake is van een woningtekort in Spanje. Tevens zijn er veel leegstaande huurwoningen door het wegvallen van korte verhuur in toerisme ivm de coronacrisis. Op dit moment is er dus weer genoeg ruimte voor deze prijzen om te groeien en zullen deze opnieuw stijgen. Wat dan natuurlijk weer positief is voor het rendement op de (mid) lange termijn. Men kan er ook voor kiezen om in de tussentijd het huis te verhuren en zo extra inkomsten te genereren. Door het warme klimaat is Spanje zelfs populair in de wintermaanden bij toeristen vanuit Noord-Europa. De woning kan in de meeste gevallen zowel zomer als winter verhuurd worden als vakantiewoning. Zaken zoals sleutelbeheer in onderhoud kunnen via Frans Mulder geregeld worden. Een andere optie dan vakantieverhuur is de lange-termijn verhuur. Deze inkomsten liggen lager dan bij een vakantiewoning, maar zijn vaak van lange duur en dus stabieler. (Afhankelijk van de locatie ligt het rendement ongeveer op 5%)

 

  • Bouwprojecten. Nog een manier om extra winst te maken is om te investeren in een nog te realiseren bouwproject. Bouwers maken deze optie financieel aantrekkelijk en gebruiken de inleg voor de bouw. Deze optie is vooral populair bij investeerders die by woning willen doorverkopen in niet zelf betrekken. Zodra het project wordt opgeleverd na 1 to 1,5 jaar dan is from woning automatisch al in waarde gestegen.
  • Timing. Er is nooit een goed of slecht moment om te investeren in Spanje. Wel blijkt deze investering op de (mid) lange termijn wel erg interessant. Tel de bovenstaande punten bij elkaar op en geniet ondertussen van uw woning in het altijd zonnige Spanje.

Wilt u meer informatie over het investeringen in een woning of bouwproject in Spanje? Neem dan vrijblijvend contact met ons op per mail of telefoon.