Woning financieren

Woning financieren

Hierbij maken we onderscheid tussen:

 

  • Een nieuwbouw woning die u koopt “uit de bouwput”, met een bouwtijd van gemiddeld 12 maanden.
  • Een bestaande woning.
  • Een nieuwbouw woning die sleutel klaar is en dus vrijwel direct opleverbaar is.

NIEUWBOUW WONING

In dit geval betaalt u in de meeste gevallen in een aantal termijnen. Bijvoorbeeld 40% bij het ondertekenen van de koopakte, 30% op een in het koopcontract afgesproken datum, en de laatste 30% bij oplevering. Het is verstandig te informeren naar de betaaltermijnen. In sommige gevallen kunnen wij deze in overleg met de bouwer voor u aanpassen, zodat dit beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

 

EEN BESTAANDE WONING

In deze situatie doet u een aanbetaling van meestal 10% en wordt de rest bij oplevering in rekening gebracht.

 

NIEUWBOUW WONING SLEUTELKLAAR

In dit geval betaalt u in de meeste gevallen in twee termijnen, één bij ondertekening van de koopakte en één bij oplevering. De percentages verschillen per projectontwikkelaar.

 

Een woning in Spanje kunt op verschillende manieren financieren, wij noemen hier een aantal mogelijkheden die u in overweging kunt nemen.

 

  • U betaalt uit eigen middelen.
  • U neemt een hypotheek op de woning in Spanje. In de meeste gevallen kan dat tot maximaal 70% van de koopsom. De eerste 30% dient u dan zelf te betalen, alsmede de bijkomende kosten koper. U kunt dit doen uit eigen middelen, of wellicht heeft u overwaarde op uw woning in Nederland.
  • U koopt samen met uw kind(eren) en zij worden mede-eigenaar. Dat kan indien zij zelf geld inbrengen óf indien zij bijvoorbeeld ook tekenen voor de hypotheek.

 

Een aantal zaken zijn belangrijk om te weten:

 

Een Spaanse hypotheek wordt pas verstrekt bij de oplevering. Wanneer u 70% financiert, en uw betalingstermijnen zouden 40-30-30 zijn (zie het voorbeeld onder nieuwbouw woning), dan dient u eerst de 40% én de 30% zelf te betalen en kunt u pas bij oplevering beschikken over de 70% hypotheek. In dat geval kunnen wij bij de bouwbedrijven vaak betalingsvoorwaarden voor u bedingen die beter aansluiten bij uw persoonlijke situatie.

 

Een Spaanse bank zal zelf uw woning willen taxeren als deze (bijna) klaar is.

Dat wil zeggen: wilt u meer dan één bank om een hypotheekofferte vragen, dan zult u telkens voor de verschillende taxaties dienen te betalen. Een indicatie van de tarieven en maandlasten kan men u geven zonder taxatie.

 

De tarieven en de looptijd van de hypotheek hangen van veel factoren af, die bijna allemaal met de hoogte van het ‘risico’ te maken hebben:

 

  • Het percentage van de koopsom dat u wilt lenen.
  • Uw inkomen en vermogenssituatie.
  • Uw leeftijd. **
  • De vraag of u een levensverzekering afsluit.

** Een Spaanse bank sluit in bijna alle gevallen een hypotheek af op annuïteitenbasis. Dat wil zeggen dat u de lening binnen de afgesproken looptijd aflost. De looptijd zal men in de meeste gevallen laten eindigen bij de leeftijd van 75 jaar. Hierdoor kan het interessant zijn als uw kind(eren) meetekenen (mits zij een eigen inkomen hebben), de looptijd van de hypotheek kan dan aanzienlijk langer zijn.

 

Wij hebben contact met diverse banken in Spanje waar Nederlandstalige medewerkers u graag uitleggen wat in uw situatie de mogelijkheden zijn. Uiteraard helpen wij u graag met het leggen van het eerste contact, of het aanvragen van een offerte.

 

Wanneer u een globale berekening wilt ontvangen van uw maandelijkse lasten, uitgaande van een bepaald hypotheekbedrag, dan maken wij hier graag een overzicht van voor u.